Un patrimoni documental de Terrassa
al servei de la ciutat


Breu història de l’Arxiu Tobella

L'Arxiu va començar com a col·lecció particular de Manuel Tobella i Marcet, qui va començar a interessar-se pels diversos fons fotogràfics de la ciutat, en un intent d’arxivar-los i catalogar-los com a patrimoni de tots els terrassencs.

La gènesi inicial de la creació de l'Arxiu fou una carta apareguda a la premsa local. Així ho explica el mateix Manuel Tobella:

       "L'antecedent de l'actual arxiu fotogràfic‚ és la col·lecció particular de fotografies i postals antigues sobre el centre de Terrassa, que jo mateix vaig començar a recopilar arrel d'una carta apareguda al diari "Tarrasa Información" el 26 de juny de 1971. La carta feia referència a les disquisicions creades a Terrassa pel projecte d'ampliació del carrer de la Font Vella, i l'autor les comparava amb les que van donar-se en temps del seu avi quan es projectava ampliar el carrer Major. Jo vaig pensar:- Llàstima que no ho il·lustri amb una fotografia de l'abans i el després del carrer Major!-, i amb la creença que una imatge val més que 1.000 paraules, vaig somniar de poder disposar d'unes fotografies de l'antic carrer Major. La col·lecció va començar pel carrer Major, va engrandir-se ràpidament amb fotografies antigues de tot el centre de la ciutat, i de mica en mica de tot Terrassa i els seus ciutadans.
L'important volum que va adquirir aquella primera col·lecció particular va fer-me replantejar la finalitat d'aquella tasca recol·lectora, que pensava que algun dia es convertiria en arxiu i seria accessible a la ciutat. De fet, aquesta intenció de fer-la accessible a la ciutat hi és present ja de bon principi: pel desembre de 1972 vaig muntar una exposició a la llibreria Atenea amb 107 fotografies de la Plaça Vella, i ja venia gent a consultar la col·lecció que llavors era en un local del carrer Torrella."

Arran de la polèmica suscitada per la possible destrucció del Magatzem Farnés, un dels més bells edificis modernistes de la ciutat, Manuel Tobella efectuà la compra de l'edifici el maig de 1977, i el Magatzem Farnés fou així salvat del seu enderrocament.

L'edifici fou convertit en seu definitiva de l'Arxiu, el qual es constitueix com a Fundació Cultural Privada. Els seus estatuts i carta fundacional foren aprovats davant notari el 29 de març de 1978, i reconeguts per ordre del Ministeri de Cultura de 14 d'abril de 1980. Ha estat revisat i actualitzat d'acord amb la nova normativa de la Generalitat al desembre de 2012.

La composició de l’actual junta del Patronat de la Fundació és:

President: Aleix Pons i Coll

Vice-presidenta: Neus Peregrina i Pedrola

Secretària: Montserrat Jorba i Valero

Tresorer: Josep Massó i Padró

Vocal Arxiver: Pere Pastallé i Sucarrats

Vocal de Patrimoni: Ferran Pont i Montaner

Vocal jurídica: Isabel Marquès Amat

A causa de l'èxit d'assistència i la gran acollida per part del públic, l'exposició gràfica "El paisatge industrial de Terrassa" a l'Arxiu Tobella es prorroga més enllà de la data prevista inicialment.

Amb motiu de la Fira Modernista de Terrassa, el proper divendres dia 10 de maig, s'inaugura una exposició gràfica del paisatge industrial de Terrassa de finals del segle XIX i les primeres dècades del segle XX.

L’Arxiu Tobella inaugura dissabte dia 6 d’abril a les 19h l’exposició “Encara m’agrada el Rock” del fotògraf Ricard Domènech

Divendres 27 d’octubre a les 18:30h, a la sala d’exposicions de l’Arxiu Tobella s'inaugura l’exposició "Trossets del nostre arxiu fotogràfic" que restarà oberta fins el 17 de novembre.