Un patrimoni documental de Terrassa
al servei de la ciutat


Memòria de la ciutat: Arxiu Tobella

05-04-2013
L'Ateneu Terrassenc va organitzar el passat divendres, dia 22 de març, a la seva seu de la Plaça Nova, una conferència a càrrec del president de la nostra Fundació, Sr. Ramon Palau, sobre la memòria gràfica de la ciutat.

El Sr. Ramon Palau va exposar a l'Ateneu Terrassenc les finalitats i objectius de la Fundació a partir dels seus inicis amb la recuperació del magatzem Farnés per part del Sr. Manuel Tobella, convertint aquest edifici en l'actual seu de la Fundació.

Explicità una breu recorregut de la història de Terrassa tot veient més d'un centenar d'imatges de la ciutat del seu fons fotogràfic, des de la foto més antiga de l'any 1872 amb els professors del Reial Col·legi Terrassenc dirigit per l'eminent Dr. Cadevall fins la presentacio de l'Anuari Terrassa 2012.

També exposà la constitució de l'important i reconegut fons fotogràfic, documental i la seva biblioteca-hemeroteca per la donació de més de 1300 col·laboradors de l'Arxiu i la finalitat de difondre aquest fons, posar-lo a disposició del estudiosos i de tota persona interessada en conèixer la història més propera de la ciutat.

Al final es ressaltà la publicació de l'Anuari de Terrassa, publicació que encara la gent pot adquirir com a recordatori del que va passar en un any determinat.

La Conferència va cloure amb un sopar col·loqui, força interessant on es va tenir la possibilitat de conèixer i preguntar sobre els fons i la seva difusió mitjançant exposicions a la seva sala d'Art.

L'Arxiu Tobella és una entitat sense ànim de lucre, constituïda com a Fundació Privada l’any 1978. Reconeguda per la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura, entre els seus objectius destaquen la de constituir i mantenir un arxiu documental i gràfic sobre la història de la ciutat de Terrassa, fomentar-ne la investigació i tenir cura de la publicació dels treballs que patrocina, així com la promoció de la cultura en tots els seus àmbits.

La nostra entitat és oberta al públic de dimarts a divendres de 15,00 a 19,00 hores. Tothom que estigui interessat en la història de la ciutat pot tenir accés als nostres fons documentals i gràfics.