Un patrimoni documental de Terrassa
al servei de la ciutat


EL CANT DELS OBRERS

05-05-2016

En el marc de la XIV Fira Modernista de Terrassa, dedicada aquesta edició al món obrer, a la sala d'Art s'exhibeix una selecció de fotografies i materials gràfics sobre l’origen del moviment coral a Terrassa, que constitueix la primera expressió de l’associacionisme recreatiu obrer a la nostra ciutat.

En total s’exposen 15 fotografies de gran format i alguns materials gràfics de les primeres entitats de Terrassa adscrites als cors de Clavé: La Societat Coral Joventut Terrassenca, el Cor dels Amics i la Societat Coral Sempreviva “La Llanterna”, que participaren de l’ideari de Josep Anselm Clavé (1824-1874) el qual, amb l’objectiu de redimir la classe obrera a través de la música va crear unes entitats musicals pensades per als treballadors. Formades exclusivament per cantaires masculins, la seva principal activitat consistia en concerts de carrer, caramelles, participació en concursos corals, concerts benèfics, trobades i aplecs a l’aire lliure, i com no, en assajos després de les llargues jornades laborals a la fàbrica, que substituïa en molts casos, l’oci de taverna.

En aquesta exposició ha primat la voluntat de difondre algunes imatges inèdites del fons de l’Arxiu, com les fotografies de la visita de l’Orfeó Català a Terrassa el 1900. Tal vegada, ha estat útil per incrementar notablement les imatges de temàtica coral mitjançant les aportacions d’algunes entitats locals.

Horaris:
Del 5 al 28 de maig: de dimarts a dissabte de 19 a 21 h
Fira Modernista, dies 7 i 8 de maig: de 10 a 13 i de 17 a 21 h


Societat Coral La Llanterna

L'Arxiu Tobella és una entitat sense ànim de lucre, constituïda com a Fundació Privada l’any 1978. Reconeguda per la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura, entre els seus objectius destaquen la de constituir i mantenir un arxiu documental i gràfic sobre la història de la ciutat de Terrassa, fomentar-ne la investigació i tenir cura de la publicació dels treballs que patrocina, així com la promoció de la cultura en tots els seus àmbits.

La nostra entitat és oberta al públic de dimarts a divendres de 15,00 a 19,00 hores. Tothom que estigui interessat en la història de la ciutat pot tenir accés als nostres fons documentals i gràfics.