Un patrimoni documental de Terrassa
al servei de la ciutat


Crònica gràfica de Terrassa

22-11-2018

La Fundació Arxiu Tobella inaugura la remodelació de la seva sala d’exposicions amb una mostra del fotògraf Jordi Aparicio.

Crònica gràfica de Terrassa és un testimoni fotogràfic de la ciutat a la dècada dels seixanta, de gran riquesa documental.

Després d’uns mesos d’obres, el proper divendres 23 de novembre s'inaugurarà l'ampliació de la sala d'exposicions de la l’Arxiu Tobella, que a la vegada permetrà disposar a l’entitat d'un espai per realitzar actes de petit format, adaptat per a les persones amb mobilitat reduïda.

Amb les obres s'han eliminat alguns dels elements afegits com ara paviments i falsos sostres, fet que ha fet possible recuperar el paviment hidràulic original i deixar vistos els sostres originals de l'edifici.

Els treballs han estat possibles gràcies a la subvenció rebuda per part de l’Ajuntament i als fons propis de l’Arxiu.

L’any 2017 Jordi Aparicio (Terrassa, 1928) va fer donació a la Fundació Arxiu Tobella del seu fons fotogràfic format per més de 6.800 negatius, 1.600 dels quals són de temàtica estrictament terrassenca. Per entendre l'enfocament i el tipus d'imatge que realitza, ens hem de remuntar als anys 50, quan comença a fer crònica esportiva per a la premsa especialitzada (“El Mundo Deportivo”) i les ràdios del moment. La seva relació amb el periodista i després director de Radio Terrassa, Josep Manuel Salillas, a l'empresa AEG on treballaven, va potenciar el seu estil periodístic. Atesa la seva gran afició per la fotografia, va començar a acompanyar les cròniques amb imatges.

L'any 1955, aprofitant que a l’empresa AEG havia implantat la jornada intensiva, Jordi Aparicio va començar a treballar totes les tardes a Fotos Francino, -botiga fotogràfica de referència a la ciutat-, despatxant, ajudant i fent tota mena de reportatges, una feina que mantingué durant més de 20 anys.

Per aquesta exposició, s’han seleccionat imatges del Fons Jordi Aparicio que ofereixen la seva visió particular de Terrassa, especialment de la dècada dels anys 60. Les seves fotografies esdevenen un testimoni de gran riquesa documental, on es posa de manifest, la transformació urbanística de la ciutat, els aspectes més quotidians del dia a dia, les formes del lleure i alguns fets excepcionals com la nevada de l’any 1962 i les crescudes de la riera de les Arenes.

La inauguració coincideix amb la celebració dels 40 anys de la l’entitat que aposta per la renovació amb la finalitat de continuar oferint un servei a la ciutat en millors condicions. Està previst que l’any vinent es puguin realitzar les obres corresponents a la segona fase.

L'exposició romandrà oberta del 23 de novembre d'enguany al 19 de gener de 2019. De dimarts a divendres de 19 a 21 hores i els dissabtes de 18 a 21 hores.

L'Arxiu Tobella és una entitat sense ànim de lucre, constituïda com a Fundació Privada l’any 1978. Reconeguda per la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura, entre els seus objectius destaquen la de constituir i mantenir un arxiu documental i gràfic sobre la història de la ciutat de Terrassa, fomentar-ne la investigació i tenir cura de la publicació dels treballs que patrocina, així com la promoció de la cultura en tots els seus àmbits.

La nostra entitat és oberta al públic de dimarts a divendres de 15,00 a 19,00 hores. Tothom que estigui interessat en la història de la ciutat pot tenir accés als nostres fons documentals i gràfics.