Un patrimoni documental de Terrassa
al servei de la ciutat


"La Previsió, més d’un segle al servei de la ciutat"

19-04-2017

Una exposició de fotografies i documents que il·lustren cronològicament els més de cent anys d'història de La Previsió. Romandrà oberta fins el 30 d’abril i es podrà visitar de dimarts a diumenge entre les 7 i les 9 del vespre.

“El 8 de novembre de 1908, en una reunió general a la qual van assistir un centenar de persones, es constituïa una nova entitat de socors de caràcter no religiós. Era l’associació benèfica de socors mutus La Previsión Tarrasense... 36 dones i 64 homes van ser els socis fundadors. Eren caps de negocis familiars, comerciants, barbers, impressors, assalariats, teixidors, serrallers, llauners, estanquers, sastres, sabaters, representants... Hi trobem vídues, matrimonis, famílies senceres, caps de família, mares i/o pares amb els seus fills, moltes dones que feien les feines de casa i d’altres -no tantes- amb oficis i que treballaven fora de la llar i amb edats que oscil·laven entre els 10 i els 58 anys...

El paràgraf forma part d’un llibre encara inèdit, de la historiadora Mariona Vigués, que recull la història d’una de les entitats socials més heterogènia i antiga de Terrassa i que avui, més de cent anys després de la seva constitució, té més de 18.000 mutualistes. Les assegurances de decessos continuen sent el seu “core business” però ha diversificat la seva oferta cap a una atenció integral de les necessitats d’assegurances de les famílies.

El llarg i intens recorregut entre el 8 de novembre de 1908 i l’actualitat és el contingut de l’exposició inaugurada a l’Arxiu Tobella i que porta per lema “La Previsió més d’un segle al servei de la ciutat” . Documents i imatges històriques expressen el que han estat aquests més de cent anys d’història, però també s’inclouen apunts d’un futur que es preveu de creixement i d’ampliació de serveis als mutualistes de La Previsió.

Mariona Vigués, historiadora, i Montse Saludes, fotògrafa, han estat les comissàries d’aquesta exposició que romandrà oberta al públic des del proper 18 fins al 30 d’abril; de dimarts a diumenge, de les 7 de la tarda a les 9 del vespre.

L’acte d’inauguració ha comptat amb la presència d’Isabel Marquès, presidenta de la Fundació Arxiu Tobella, d’en Rafel Martínez, president de La Previsió i Rosa Maria Ribera en representació de l'alcalde de la ciutat.

L'Arxiu Tobella és una entitat sense ànim de lucre, constituïda com a Fundació Privada l’any 1978. Reconeguda per la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura, entre els seus objectius destaquen la de constituir i mantenir un arxiu documental i gràfic sobre la història de la ciutat de Terrassa, fomentar-ne la investigació i tenir cura de la publicació dels treballs que patrocina, així com la promoció de la cultura en tots els seus àmbits.

La nostra entitat és oberta al públic de dimarts a divendres de 15,00 a 19,00 hores. Tothom que estigui interessat en la història de la ciutat pot tenir accés als nostres fons documentals i gràfics.