Un patrimoni documental de Terrassa
al servei de la ciutat


Donació fons fotogràfic germans Joan i Jeroni Font Casals

23-10-2018

Donació feta per Pere, Margarita, Rafael i Jordi Font Salvador, fills d'en Jeroni i Maria Carme, Pepa, Maria Rosa i Joan Font Lloveras, fills d'en Joan.

La família Font ha fet donació del fons fotogràfic dels seus avantpassats, els germans Joan (Terrassa, 1911-2005) i Jeroni Font Casals (Terrassa, 1915-2009).

Aficionats a la fotografia de ben joves, tenien l’estudi i laboratori a les golfes de casa seva, al mateix edifici on la família tenia un taller de foneria, al carrer del Vall. Sembla que, qui els va introduir en el món de la fotografia va ser el fotògraf Josep Garcia Argilaga. El període de màxima producció se situa entre els anys 30 i els anys 40.

La donació dels fons fotogràfics de la família Font inclou dos àmbits temàtics diferents. El primer, correspon a la fotografia amateur conjunta dels germans Joan i Jeroni Font Casals, que coincideix amb l’època de joventut dels dos i, el segon, cronològicament posterior, està format pels reportatges fotogràfics de Jeroni Font, vinculats amb la seva trajectòria artística professional.

El fons consta de 4.051 imatges, entre negatius de vidre i acetat (format 6 X 7 i pas universal), diapositives (format 6X7 i pas universal), plaques de vidre per projectar al cinema i positius en paper de diverses mides.

Pel que fa a la temàtica, és força diversa. Abasta des de retrats -individuals i en grup- paisatges dels voltants de Terrassa, monuments i detalls arquitectònics, carrers, cases i jardins urbans, masies, esports –ciclisme, futbol i hoquei-, fins a pessebres. Mereixen un interès històric especial: el conjunt de les esglésies de Sant Pere, les dependències de la Creu Roja de Terrassa i les imatges relacionades amb la Guerra Civil.

De l'àmbit relacionat amb la trajectòria professional de Jeroni Font cal destacar els cartells de Setmana Santa i de Festa Major de Terrassa, les cobertes de llibres i pergamins d’homenatge, els reportatges de la Casa Alegre de Sagrera, el Castell Cartoixa de Vallparadís, Sant Llorenç del Munt i la Basílica del Sant Esperit, entre d'altres.


Foto: Joan i Jeroni Font Casals

L'Arxiu Tobella és una entitat sense ànim de lucre, constituïda com a Fundació Privada l’any 1978. Reconeguda per la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura, entre els seus objectius destaquen la de constituir i mantenir un arxiu documental i gràfic sobre la història de la ciutat de Terrassa, fomentar-ne la investigació i tenir cura de la publicació dels treballs que patrocina, així com la promoció de la cultura en tots els seus àmbits.

La nostra entitat és oberta al públic de dimarts a divendres de 15,00 a 19,00 hores. Tothom que estigui interessat en la història de la ciutat pot tenir accés als nostres fons documentals i gràfics.